Přihlásit | Registrovat
Report ze zápasu proti Spartě (21.10.2022)
Výjezdy Fotogalerie Reporty 23. 10. 2022 11:45

Report ze zápasu proti Spartě (21.10.2022)

Shrnutí vítězného utkání v O2 aréně

           Druhá polovina října s sebou přinesla poslední kolo první čtvrtiny základní části a spolu s ním i jeden ze sportovních i diváckých vrcholů sezóny – zápas brněnské Komety proti pražské Spartě. Bylo to navíc poprvé od února 2020, kdy se tento zápas mohl uskutečnit bez jakýchkoliv omezení, což bezpochyby dále zvyšovalo jeho atraktivitu. Navzdory tomu, že se Kometě v zápasech v pražské O2 aréně příliš nedaří – poslední zápas jsme zde poměrem 4:1 vyhráli 22. ledna 2019 – vyhlížela velká část fanoušků nadcházející utkání díky dobrým výkonům Komety z posledních zápasů s nadějemi.

            Z moravské metropole do Prahy zamířily speciálně vypravené tři vagony vyhrazené pro brněnské fanoušky, přičemž další příznivci modrobílých vyrazili po vlastní ose, ať již přímo z Brna, či z celé řady dalších měst, a na místě přirozeně nemohla chybět ani početná skupina brněnských fanoušků, žijících přímo v hlavním městě. Po příjezdu do Prahy se osazenstvo brněnského vlaku již tradičně vydává na pochod z nedalekého libeňského nádraží přímo k dějišti utkání. V samotné aréně se kotel hostujících fanoušků slušně plní již skoro hodinu před úvodním buly, tedy v době, kdy zbytek stadionu ještě prakticky zeje prázdnotou. Čekání na začátek zápasu si tak krátíme příležitostným zpěvem chorálů a pochopitelně neopomeneme ani náležitě přivítat hráče nastupující na rozbruslení. Po jeho skončení se již slušně plní i zbytek arény, přičemž dle později zveřejněného oficiální údaje na zápas zavítalo 13 111 diváků. Jedná se tedy o něco menší číslo, než na jaké jsme byli zvyklí z doby před lockdowny, kdy zápasy mezi Kometou a Spartou navštěvovalo zpravidla kolem 15 000 diváků, ale i tak jde o velmi slušnou a v momentálně probíhající sezóně prozatím i rekordní návštěvu.

          Fanoušci Komety kromě vyhrazených sektorů pro hosty, tedy 117 a 118, již tradičně obsadili i sektory sousedící a celkový počet brněnských fanoušků je tak možné odhadnout minimálně na tisícovku. Kromě příznivců z Brna se v našem sektoru nachází i přátelé ze Slovanu Bratislava a početná skupina z nizozemského Heerenveenu. Zábradlí po kotlem je ozdobeno celou řadou vlajek, kterým vévodí velká zástava „Modrobílí“ a "Modrobílá šlechta", avšak nechybí ani divizní vlajky, a to konkrétně Divize Praha, Divize Jedovnice, Divize Březina&Bukovinka či vlajky Slovanu Bratislava a skupiny Nieuw Noord z nizozemského Heerenveenu. Bohužel, uspořádání sektorů v O2 aréně viditelnosti vlajek příliš nepřeje.

           Náš kotel si na začátek zápasu připravil menší oživení, spočívají v použití konfet, které byly všem fanouškům rozdány a které byly na povel vhozeny na ledovou plochu souběžně s úvodním buly, čímž došlo k „přerušení“ utkání po sedmi odehraných vteřinách. Odklizení těch konfet, které doletěly až na ledovou plochu zabere zhruba pět minut, které si náš kotel krátí intenzivním fanděním. Jak se již dalo očekávat, celá událost později vyvolala vlnu internetového moralizování, byť značná část lidí z nějakého důvodu nebyla do dnešních dnů schopna pochopit rozdíl mezi konfetami a toaletním papírem. Zdržení však není dlouhé a jak dokonce vyplývalo z pozápasového hodnocení některých aktérů zápasu, nepředstavovalo to ani nějaký zásadní problém pro hráče samotné.

           Support ze strany Komety se během zápasu vyznačuje velmi dobrou úrovní, které napomáhá i dění na ledě, kde je náš tým lepší a dostává se do vedení 1:0 a posléze 3:1. Celkově má zápas velmi dobrou atmosféru, byť kotel domácích v našem sektoru slyšíme spíše sporadicky. Kromě tradičních chorálů a pokřiků přirozeně nemohou chybět ani „pozdravy“ směrem k domácím, bez kterých se žádný zápas proti Spartě prostě neobejde. Příznivci domácích si pro zápas rovněž přichystali prezentaci, spočívají v jednoduché kartoniádě ve sparťanských barvách, pokrývající větší část dolního prstence, která je odprezentována během první třetiny. Náš support si drží svou úroveň i ve třetí třetině, kdy se náš tým spíše brání a inkasuje kontaktní branku, nakonec však zápas dovede do vítězného konce a my tak po více než třech a půl letech vezeme z O2 arény tři body.

          Za pozornost stojí jistě i skutečnost, že všechny naše góly obstarali odchovanci Komety, tedy Horký, Zbořil a Koblížek. Ironií osudu je, že to stejné platí i o prvním gólu Sparty, který vstřelil bývalý komeťák Konečný. Po zápase většina domácích diváků rychle mizí pryč, my však s našimi hráči dáváme relativně dlouhou vítěznou děkovačku, po níž ještě vyvoláváme brankáře Dominika Furcha. I po odchodu hráčů zůstává větší část kotle na svém místě, a ještě dlouhou dobu pokračuje ve zpěvu chorálů. Vítězné oslavy se posléze přesouvají i mimo samotnou arénu. Celkově je třeba zápas proti Spartě hodnotit ze všech stran pozitivně a nezbývá než věřit, že se na stejném místě sejdeme ještě ve větším počtu v lednu! Zároveň děkujeme všem modrobílým fanatikům za předvedený výkon v hledišti a našim přátelům z Nieuw Noord a Verni Slovanu děkujeme za podporu!

J.S., Divize Praha