Přihlásit | Registrovat
Report z utkání v Liberci
Výjezdy Fotogalerie Reporty 30. 11. 2019 15:13

Report z utkání v Liberci

Čtvrteční výjezd do Liberce pohledem člena Divize Praha

Základní část aktuálního ročníku extraligy se pomalu ale jistě blíží do své poloviny a před námi se tím pádem otevírá několik posledních výjezdových destinací, které jsme prozatím neměli možnost navštívit. Jednou z těch destinací je i severočeský Liberec, kam jsme se naposledy podívali letos na jaře v rámci neúspěšného semifinále. I přestože byl jakožto hrací den tohoto utkání stanoven čtvrtek, míří do tři sta kilometrů vzdáleného dějiště relativně velké množství brněnských fanoušků; naše divize je tentokrát zastoupena přibližně sedmi lidmi. Osobně pro tento zápas tentokrát využívám možnosti spolujízdy s několika fanoušky jedoucími z Brna, ke kterým se připojuji v našem hlavním městě a společně míříme směrem na severovýchod. Do dějiště zápasu dorážíme přibližně s tříhodinovým předstihem, přičemž volný čas využíváme k návštěvě severočeské dominanty Ještědu. Poté již míříme k místní Home credit aréně, kde se v jednom z nedalekých restauračních zařízení setkáváme s dalšími fanoušky Komety a společně vyčkáváme začátku dnešního zápasu, přičemž o naši zábavu se mezitím stará místní postavička v dresu Tomáše Fillipiho.

Zhruba půl hodiny před úvodním buly hromadně míříme na stadion. Místní „bezpečnostní“ služba je již tradičně nachystána v plné zbroji a fanoušky se vstupenkou do sektoru hostí tak u jim určeného vstupu očekává tradiční „checkpoint“, u kterého asistuje rovněž městská policie. Toto uspořádání se mi osobně vůbec nelíbí a proto již tradičně volím vedlejší vchod, kterým je možné pohodlně projít bez jakýchkoliv kontrol… V sektoru se pro dnešek shází přibližně šedesátka fanoušků Komety, což je, vezmeme- li v úvahu datum zápasu a vzdálenost, celkem slušný počet. Na zábradlí uprostřed sektoru věšíme velkou zástavu „Modrobílí“, nad kterou se následně soustřeďuje většina aktivních fanoušků, přičemž nad jeden z vchodů do sektoru věšíme vlajku „Divize Praha“, na druhý je umístěna vlajka „Fanklubu Bukovinka“, spodní část sektoru zabírají převážně sedící fanoušci. Z pohledu naší divize je tento zápas mimořádný především v tom, že si v jeho rámci odbývá premiéru náš nový divizní buben, který sice během zápasu dostává zabrat, ale nakonec ho přežívá bez úhony.

Aréna jako taková zcela zaplněná není, z celkové kapacity 7 500 diváků činí oficiální údaj o návštěvnosti 6015. V ostatních ohledech je v Liberci všechno při starém, kdo zdejší výkladní skříň hokejového konzumu někdy navštívil, tak jistě ví, o čem mluvím… První třetina se nese v duchu relativně vyrovnaného hokeje, kdy se domácí sice dostávají do vedení, avšak náš tým během jedné z přesilových her relativně brzy vyrovnává. Domácí „kotel“ je nespokojen s několika ostřejšími zákroky a navzdory své opakovaně zdůrazňované „slušnosti“ si s námi během prvního dějství vyměňuje několik nepříliš slušných pozdravů. Naše fandění je však kromě několika světlých momentů spíše podprůměrné, přičemž aktivně se do něj zapojuje pouze skupina dvaceti až třiceti lidí. Sedící fanoušci se sice několikrát zapojují co přeřvávaček s horní částí sektoru, avšak tím jejich aktivita více méně končí. Druhá část zápasu se pak už nese v duchu liberecké herní převahy a i náš support je poměrně mdlý, zpestřujeme si ho však alespoň několika pokřiky na adresu domácího brankáře. Náš tým mezitím v duchu otřepané fráze „vytěžit z minima maximum“ opětovně vyrovnává a do kabin se tak jde za stavu 2:2. Třetí třetina nabízí stejný herní obraz jako třetina předcházející, přičemž domácí se k naší smůle poněkud kuriózním gólem dostávají do vedení 3:2. V závěrečných minutách se poněkud zlepšuje i náš výkon na tribunách a my se tak snažíme dotlačit naše borce za vyrovnáním, to však bohužel i přes náš závěrečný tlak nepřichází. Po závěrečném hvizdu se tak musíme spokojit s jednoduchou děkovačkou, načež bez nějakého většího prodlení balíme všechny vlajky a míříme domů.

J.S., Divize Praha