Přihlásit | Registrovat
Report: Juniorská extraliga play-off - Sparta Praha vs. Kometa Brno
Fotogalerie Reporty 23. 3. 2018 19:02

Report: Juniorská extraliga play-off - Sparta Praha vs. Kometa Brno

Březen je časem vyhrazeným pro play-off. To však neplatí pouze pro náš A-tým, který momentálně odpoč…

Březen je časem vyhrazeným pro play-off. To však neplatí pouze pro náš A-tým, který momentálně odpočívá po vyřazení Vítkovic, ale i pro naše mládežnické kategorie. A právě naše mládežnické výběry jsme během této sezony začali při zápasech hraných v Praze aktivně podporovat. Naše divize tak v únoru navštívila utkání staršího dorostu proti Spartě a v polovině března jsme vyrazili podpořit juniorku do slávistického Edenu, kde nastoupila v rámci nadstavby juniorské extraligy. S radostí jsme proto přijali rozlosování play-off, které juniorce jakožto soupeře přisoudilo pražskou Spartu, a ihned jsme začali plánovat návštěvu čtvrtfinálového utkání. Čtvrtfinálové série juniorské extraligy jsou hrané na tři vítězné zápasy, přičemž první dvě utkání se díky lepšímu postavení našeho týmu hrála v Brně, kde jsme zvítězili poměrem 2:0 a 7:2. Mírné zmatky však panovaly ohledně času pražského utkání, jelikož každý zdroj uváděl úplně jiný údaj – ať už 17:30, 18:00 nebo 15:30. Díky informacím od jednoho z hráčů juniorky jsme se však dozvěděli, že utkání skutečně startuje ve čtvrtek 22.3. v 15:30. Na pražské poměry se sice jedná o relativně brzký čas, avšak tomuto faktu navzdory svou účast již předem potvrzovalo relativně hodně lidí z našich řad. Za samozřejmý jsem považoval i fakt, že na zápase nebudou chybět ani aktivní sparťané, kterým již skončila extraligová sezóna.

V den zápasu se tedy zhruba čtvrt hodiny před úvodním buly scházíme před holešovickou arénou. Několik lidí již předem avizovalo svůj pozdní příchod, tudíž na ně nečekáme a míříme rovnou do haly. Zápasy mládežnických kategorií v sobě skrývají několik výhod. Kromě toho že se na nich neplatí vstupné, je rovněž možné si je užít bez jakékoliv přítomnosti fízlů či security. Útrobami sparťanské arény tedy míříme do našeho sektoru, kde se k našemu mírnému zklamání nenachází náš improvizovaný stojan na buben zhotovený z odpadkového koše, který jsme zde v únoru zanechali po utkání staršího dorostu. Na chodbě za sektorem však objevujeme odložený stolek, který si odnášíme do sektoru a buben pokládáme na něj. Chybět pochopitelně nesmí ani naše divizní vlajka, kterou vyvěšujeme. V sektoru se nás nakonec během zápasu schází jedenáct, což je vzhledem k okolnostem velice dobré číslo. Několik lidí v brněnských barvách navíc sedí i na tribuně východ, která se nachází vlevo z pohledu kotle. Na té může dle mých odhadů sedět i několik desítek dalších lidí, pravděpodobně vesměs buď příbuzných hráčů, či lidí, kteří nějakým způsobem sledují mládežnický hokej. Co však na stadionu k mému překvapení zcela chybí, jsou aktivní fanoušci Sparty, kteří svou aktivitu tradičně omezili pouze na facebook. To, jestli nedorazili z důvodu demorazilace způsobené postupujícím rozkladem Sparty, nebo se prostě jenom nechtěli účastnit očekávaného postupu Komety, zůstane záhadou. Jedna věc ale byla jasná – Holešovice jsou pro dnešek naše!

Mezitím bylo zahájeno samotné utkání, s tím i náš support. Ten je tentokrát ještě lepší než v předchozích mládežnických zápasech, možná protože nás je víc, možná protože jsme si už zvykli fandit ve skoro prázdné hale. Naše fandění se skládá vesměs z krátkých a úderných pokřiků, které několikrát prokládáme i delšími chorály. Fandíme celkem plynule, a přestože nějaká hluchá místa máme, není jich příliš a ani nejsou moc dlouhá. Naši borci mezitím Spartě střílí první gól, což náš support ještě více nakopne. Během druhé třetiny přichází další dva góly a nad Spartou se stahují temná mračna. Ke konci této třetiny se na okraji našeho sektoru objeví dva neznámí hosté, z nichž jeden na sobě má tričko „letenští ultras“, po pár okamžicích však mizí. Čekáme zda-li se ještě něco nebude dít, neděje se však nic. Do třetí třetiny náš soupeř nastupuje velmi aktivně a my se tak po většinu času spíše bráníme, většinu střel soupeře však likviduje fantastický Lukáš Dostál. Ten nedosáhl pouze na jednu střelu ze 45. minuty, po které Sparta snižuje na 1:3. Zbytek třetiny se tak nese v duchu obrany dvougólového vedení. My mezitím využíváme přítomnosti několika brněnských fanoušků na tribuně východ a rozjíždíme s nimi přeřvávačku, do které se k naší radosti zapojují. Čtyři a půl minuty před koncem si náš soupeř bere time out, načež se pokouší o hru bez brankáře, kterou minutu a půl před koncem zápasu ukončuje svým dnešním třetím gólem Tomáš Havránek. O vítězi je jasno. Jeden z hráčů Sparty ještě po gólu dostává trest do konce utkání a míří do své kabiny, která se však nachází hned vedle našeho kotle, kolem kterého tak musí projít. Vyměňujeme si s ním tedy několik názorů a přejeme mu pěknou dovolenou, což kupodivu nese celkem nelibě. Zbytek zápasu se už jenom dohrává, my oprašujeme dnes už tradiční play-off chorál a Spartu posíláme na dovolenou. Po konci utkání naši hráči slaví postup a děkují našemu kotli, chybět nemůže ani klasická vítězná děkovačka. Ta je navíc okořeněná tím, že zatímco spolu s našimi borci zpíváme „Povstaň, jsi-li komeťák“, poražení hráči Sparty prochází vedle našeho kotle a vše musejí zblízka sledovat. Co víc si člověk může přát? Z pohledu hráčů našeho soupeře by se dalo říct: „Co se v mládí naučíš...“. Po týmové děkovačce ještě vyvoláváme hrdinu celé série Lukáše Dostála, se kterým dáváme děkovačku individuální. Tím je čtvrtfinále juniorské extraligy zakončeno a nám nyní nezbývá než počkat, kterého soupeře nám výsledky ostatních týmů přihrají do semifinále.

- J.S.; Divize Praha -