Přihlásit | Registrovat
Pyrotechnika ano či ne? To je oč tu běží
Fotogalerie Zajímavosti 5. 1. 2017 12:04

Pyrotechnika ano či ne? To je oč tu běží

Pyrotechnika. Jedno z nejdiskutovanějších témat poslední doby. Jedni ji milují, druzí ji nenávidí.

Pyrotechnika. Jedno z nejdiskutovanějších témat poslední doby. Jedni ji milují, druzí ji nenávidí. Pyro brněnští fanoušci používají už pěknou řádku let. První ligou počínaje, silvestrovským výjezdem do Pardubic konče. Zkusme se nad tím zamyslet z několika stran a pohledů.

Pyrotechnika v Rondu

Na úvod bych chtěl vyvrátit jeden mýtus, protože už jsem slyšel i úplné nepravdivosti a lži. Jakákoliv pyrotechnika, která kdy byla použita na Rondu, byla VŽDY DOPŘEDU DOMLUVENA a schválena kompetentními lidmi z klubu. Kolikrát (skoro vždy) jsme podstupovali i to, že před použitím proběhla ukázka toho, co bude následně užito na tribuně. To jen tak na úvod…

Vždy nám doma šlo o nějaký světelný efekt, který dobře vypadal – ne jen o to „něco zapálit“. Však taky fotky choreografií, kde se objevuje pyrotechnika, jsou jedny z nejsdílenějších a dle názoru spousty lidí (upozorňuji, že nejen pyromanů) taky nejhezčí a nejefektnější chorea, která jsme udělali. 

Každý si určitě vzpomene na choreo „Show must go on“, pak na nefalšovanou Argentinu doplněnou o stroboskopy, celostadionové choreo z první zápasu play-off po návratu do extraligy s Kladnem, kdy fontány byli rozmístěny po celé šíři obou stran ledové plochy. V neposlední řadě pak podsvícený nápis o návratu za Lužánky. V tomto výčtu bych mohl pokračovat směle dál. Komu z Vás se to nelíbilo?

Ne všechna pyrotechnika totiž jen čudí. Je spousta interiérového pyra, jako jsou například stroboskopy, fontány atp., které dobře vypadají a vyprodukují minimum kouře. Když jsme u toho kouře, tak v uzavřeném prostoru nepoužitelné dýmovnice, krásně doplnili kartoniádu na Ope-air.

Pyrotechnika na cizích stadionech

Ano na cizích stadionech, se už nejedná o tolik organizovanou záležitost, byť dle mého názoru stále efektní. Pokud se odpálí něco na konci zápasu, za rozhodnutého stavu a bez možnosti omezit nebo narušit hru, tak se přece nic tak hrozného neděje. Ano dýmovnice a dělbuchy do uzavřeného prostoru je blbost, ale svítící/blikající věci, proč ne.

Než začnete jen nadávat na bezmozky a lidi co zaručeně v 1. lize nikam nejezdili, zkusme se zamyslet, proč to třeba na cizích stadionech nejde, tak jako na domácím. Kdyby se přece dalo i s cizím klubem domluvit na jasných pravidlech, jasně daném čase a vůbec na všem, bylo by potřeba něco odpalovat tajně pod plachtou nebo neorganizovaně mezi lidma? Ano namítnete, že kdyby se to nepoužívalo vůbec, tak se nic nemusí řešit a domlouvat, ale tímto přístupem se přece nic nezmění. Nebude přece lepší, když se najde kompromis mezi oběma stranami?

Zajímavý přístup zvolil dánský (ano vím) fotbalový klub. Který místo toho, aby vše zakazoval, zkusil vyvinou světlice, které neohrožují nikoho na zdraví, aby tak fanouškům vyšel vstříc (viz. odkaz).

Upřímně, pyrotechniku dostanete kamkoliv a kdykoliv. I přes důkladné prohlídky nikdo nezbrání tomu, aby pyrotechnika na stadionu byla. Proto není lepší, i pro kluby samotné, najít nějaký rozumný kompromis nebo dohodu než jen striktně zakazovat? Zároveň by tak ani nedocházelo k podivným praktikám některých security, kdy např. práškovým hasičákem, který pyrotechniku stejně neuhasí, způsobí víc dýmu než pyro samotné nebo stříkání z hadice vodou do lidí, protože by mohli chytnout a zapálit se betonové shody…

Pyrotechnika mimo stadion

Pokud se nějaké pyro odpálí např. při pochodu městem na stadion, tak to už snad nemůže vadit nikomu. Na silvestra to nikomu nevadí, když každý něco odpaluje, ale jinak je to problém? Kór například v zápase, který se hraje den před silvestrem a pyrotechnika se dá koupit na každém rohu. Snad nikdo nemohl čekat něco jiného :-).

Nebo když jsme na oslavu narozenin Komety rozzářili Denisovy sady. Videa a fotky z této akce pochvalně kolovali internetem, ale někteří jedinci to označují za největší ostudu, co jsme Kometě mohli udělat. Tomu se už musím jenom smát…

Závěrem

Ano, myslíte si správě. Jsem příznivcem pyrotechniky na stadionu a nebojím se to přiznat. Ale ORGANIZOVANĚ (pokud je to umožněno) a hlavně EFEKTNĚ. Pokud bude ze strany klubů snaha to nějakým způsobem řešit, tak nakonec můžou být spokojeny obě strany.

Á propos, když to teda všem tak vadí a všude se to zakazuje, proč když je v televizi upoutávka na nějaký sportovní zápas, dost často se v tomto videu objeví i záběr s pyrotechnikou?

CO SI BUDEME POVÍDAT, VYPADÁ TO PROSTĚ DOBŘE!

– Mitas –

Poznámka: Názory v článku nevyjadřují postoj skupiny nebo spolku. Jsou výlučně názory autora článku.