Přihlásit | Registrovat
Report: Sparta - Kometa (29.11. 2016)
Výjezdy Fotogalerie Reporty 30. 11. 2016 18:54

Report: Sparta - Kometa (29.11. 2016)

Opět další report, tentokrát včerejší zápas pohledem "domácí" pražské divize.

Každý zápas s naším „milovaným“ pražským soupeřem v průběhu zákládní částí je pro většinu fanoušků Komety takovým malým svátkem, avšak pro fanoušky Komety žijící v Praze to platí dvojnásob, jelikož kromě neodmyslitelné nenávisti (rivality, chte-li) k tomuto pražskému klubu se jedná o jediné zápasy v sezoně, na které můžeme jít „doma“. Listopadový zápas se Spartou byl již tradičně o několik týdnů odložen, přesto jsme se předposlední den v měsíci dočkali a konečně mohli vyrazit podporovat Kometu do vysočanské O2 arény.

Již několik desítek minut před úvodním buly je v okolí této arény kromě diváků oděných do rudých barev místního klubu vidět značné množství hostí z Brna a což je ještě lepší, slyšet jde pouze hosty, a tak se okolím stadionu rozléhající převážně protisparťanské chorály. V takto velké aréně je poměrně těžké odhadnout přesný počet fanoušků Komety, jelikož kromě zaplněného kotle hostí je vidět i relativně hodně fanoušků modrobílého týmu i ve dvou přilehlých sektorech, přičemž malé skupinky našich je možno vidět i na hlavní tribuně. Celkový počet brňáků na stadionu se tedy mohl pohybovat kolem 600 lidí, je však možné, že toto číslo bylo ještě o něco vyšší. Tento počet se pochopitelně nemůže vyrovnat naším legendárním invazím do stejné arény během našich prvních sezon v extralize, avšak je nutno vzít v úvahu že kromě toho že se zápas odehrával ve všední den, tak nás ve stejný týden ještě čeká velký výjezd do Olomouce stejně jako venkovní zápas ve Zlíně, a z tohoto důvodu hodnotím náš výjezdový počet velice kladně. Zápas jako takový navštívilo přes 12 000 diváků, tudíž se v dosavadním ročníku extraligy jednalo o zápas s nejvyšší návštěvností.

Zápas jako takový, stejně jako náš support, lze rozdělit na dvě části – první třetinu a zbytek zápasu. První část nám hrubě nevyšla na ledě a to se pochopitelně projevilo i na našem výkonu na tribuně. Náš support v úvodní části je tak přinejlepším průměrný a dva góly v naší síti mu rozhodně na kvalitě nepřidaly. Ve druhé dvacetiminutovce však hráči výrazně přidali a odměnou byly nejen dva góly ve sparťanské brance, ale i hlasité povzbuzování ze strany našeho kotle, které si až do konce zápasu udrželo velmi dobrou úroveň. Kromě starých a nových chorálů pochopitelně nemohla v našem repertoáru chybět ani celá škála pozdravů věnovaných „domácím“. Co se jejich supportu týče, tak ten si dlouhodobě zachovává svůj standard, tedy slabý a o ničem. Je samozřejmě možné, že vzhledem k tomu že stojím přímo za plexisklem, bylo mé slyšení zkreslené, avšak sparťanský kotel slyším v průběhu zápasu velmi málo, což však není nic nového pod sluncem. Domácí si však na tento zápas připravili i dvě choreografie. První z nich představuje poměrně velká malovaná plachta doplněná o kartoniádu tvořenou z červených a zlatých fólií (kupodivu tedy už i sparťanům došlo že kartoniáda v podobě rumunské vlajky ztrácí po padesáti opakováních své kouzlo). Co se kvality týče, tak ve srovnání s tím co sparťanský kotel produkuje standartně (tedy odpad) se jedná o poměrně vydařenou prezentaci. Druhou choreografii potom tvoří menší plachta odkazující na klubovou PR akci „měsíc sparťanské krve“.

Zápas nakonec prohráváme smolným gólem, který dostáváme zhruba pět minut před koncem zápasu (Sparta měla za celou třetí třetinu pouze tři střely!), a přestože Kometu ve zbytku zápasu tlačíme za vyrovnáním, z Prahy bohužel nakonec odjíždíme bez bodu. Po skončení utkání však zůstáváme na svých místech a potom co poděkujeme hráčům, ještě notnou chvíli zpíváme chorály, zatímco se O2 aréna vylidňuje. Odcházejím sparťanům na rozloučenou věnujeme několik pokřiků, což sice nesou poměrně nelibě, na žádnou odpověď se však již nezmohou. Výjimku tvoří jakési divoké prase, které se již prázdnou O2 arénou toulá směrem k našemu stále přítomnému kotli, avšak předtím než stačíme sehnat povolení k odstřelu tak prase mizí v útrobách stadionu.

Z naší strany tedy tento zápas hodnotím určitě pozitivně, avšak neměli bychom zapomínat že to hlavní teprve přijde – 19.2. totiž hrajeme v O2 aréně znovu, tentokrát se však jedná o výjezdově naprosto ideální termín, jelikož se hraje v neděli od 17:00. Z našeho pohledu se tedy jedná o naprosto ideální příležitost vrátit se do časů, kdy se naše výjezdové počty neudávaly ve stovkách, nýbrž v tisících a záleží jen nás, jak s touto příležitostí naložíme.

Smrt Spartě!

- J.S., Divize Praha -