Přihlásit | Registrovat
Představujeme divizi Praha
29. 8. 2016 18:12

Představujeme divizi Praha

V průběhu minulé sezony se vytvořila nová divize v Praze a okolí. Přinášíme Vám představení této skupiny prostřednictvím následujícího rozhovoru.

Jednou z nejnověji vzniklých divizí, je skupina operující v samotném týlu nepřítele – divize Praha a Střední Čechy. Většina členů původem brňáci, kteří ať už z pracovních nebo jiných důvodů opustili milované Brno a usídlili se v Praze a okolí. Však na jedno nezapomněli a zůstali věrní Kometě! Kdo jsou, kde všude je můžete potkat a mnoho dalšího, se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Ahoj, můžete pro ostatní brněnské fanoušky představit sebe a Vaši divizi? Jak jste se vůbec dali dohromady?

Úplné počátky divize Praha se vážou k počátku sezony 2014/2015, kdy jsme se dali dohromady při organizaci výjezdu na tehdejší první zápas sezony do Liberce (Kometa vyhrála 5:3). Postupem času se většinou prostřednictvím osobních známostí přidávalo víc lidí, a proto jsme se v průběhu minulé sezony rozhodli založit vlastní oficiální divizi. Kromě organizace výjezdů, jako takových, bychom chtěli zlepšit atmosféru na některých venkovních zápasech, která stále občas pokulhává, jelikož jí často chybí organizovaný support. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli mezi sebou složit na nový buben, na který jsme rovněž obdrželi příspěvek z choreofondu, za což děkujeme! 

Jak již bylo řečeno, tak všichni, s výjimkou jednoho našeho člena který pochází z Bratislavy, máme brněnský původ, ale především kvůli vzdělání či práci momentálně pobýváme v Praze. Konkrétně v mém případě je to ještě zkomplikované tím že většinu života jsem prožil v Děčíně (cca 25 km severně od Ústí nad Labem), tudíž vysvětlovat odkud vlastně pocházím je někdy docela složité. O čem ale nikdy žádných pochyb nebylo, je to, komu fandíme.

Můžou se k Vám přidat další fanoušci, kteří žijí v Praze a okolí a fandí brněnské Kometě? Popřípadě jak?

Samozřejmě! Pokud nás někdo nezastihne osobně na nějakém výjezdu, tak nejjednodušší cestou, jak nás kontaktovat, je prostřednictvím nedávno založené stránky na Facebooku „Modrobílí – divize Praha“.

Proč jste založili divizi Praha? Co Vás oslovilo na projektu Modrobílých? V čem vidíte hlavní přínos divizí?

Jedním z hlavních impulzů k tomu abychom se dali dohromady, byly jednoznačně výjezdy. Pro jednotlivce žijícího mimo Brno totiž může být návštěva venkovních zápasů někdy složitá, zvlášť pokud nemá vlastní auto – ne všechny města mají odpovídající spojení na to aby se člověk po zápase dostal domů. Nemluvě o tom, že pokud někdo vyjíždí sám, tak to zdaleka není taková zábava.

Na projektu Modrobílých oceňujeme zvláště možnost koordinovat svoje aktivity s ostatními aktivními fanoušky a být součástí širšího kolektivu, který je dlouhodobě jedničkou na českých hokejových tribunách.

Je těžký život Komeťáka na území nepřítele? Setkali jste se s nějakými problémy, co se fans jiných klubů týče?

Já osobně jsem se zatím v reálném životě s žádnými komplikacemi nesetkal. Situace v Praze je trochu specifická v tom, že kromě rodilých „cajzlů“ se zde nachází také velké množství lidí ze všech koutů republiky – člověk zde tudíž kromě fanoušků Sparty a Slavie narazí i na lidi fandící Pardubicím, Boleslavi, Plzni a tak dále. U těch z nás, kteří mají například na pracovišti fanouškovsky smíšený kolektiv, někdy dochází k různému popichování, ale není to nic vážného.

Díky Vaší lokaci jsou pro Vás asi nejlepší zápasy v Praze – předpokládám, že tomu tak bude i s počty členů co se z Vaší divize sejdou. Je tomu tak a kolik se Vás schází?

V současnosti máme devět členů, ale samozřejmě doufáme, že se toto číslo ještě časem zvýší. Je faktem, že zápasy proti Spartě, případně proti Slavii, jsou pro nás nejdostupnější a tím pádem se na nich většinou sejdeme v plném počtu.

Kromě zápasů v Praze cestujete i na méně atraktivní zápasy po Čechách, kde tolik brněnských fanoušků nejezdí. Kolik se Vás vypravuje na tyto výjezdy a kde Vás zatím bylo nejvíce? Které destinace máte rádi, nebo naopak nejsou pro Vás tolik oblíbené?

V rámci možností se snažíme minimálně jednou za sezonu objet větší část venkovních destinací v Čechách. Podle aktuální situace vypravujeme buď jedno nebo dvě auta. Náš početně největší výjezd v minulé sezoně byl do Plzně, kam nás vyrazilo šest. Samozřejmě budeme rádi, pokud se toto číslo podaří v letošní sezoně překonat. Co se týče samotných destinací, tak moje nejoblíbenější jsou nejspíš Karlovy Vary, ale celkem dobře se jezdí i do Plzně, Boleslavi, Litvínova nebo Chomutova. Specifické místo zaujímá naše „milovaná“ Spartička. Trochu horší je to třeba v Liberci nebo v Hradci, tj. v těch místech kde operuje retardovaná security, jejíž jediný úkol pravděpodobně spočívá v tom znechucovat fanouškům hostujících týmů pobyt na stadionu.

Kvůli časové náročnosti je to asi těžké, ale dostanete se i na nějaké domácí zápasy na Rondu?

Ano, většina z nás se do Brna na nějaké domácí zápasy dostane – já osobně zpravidla bývám v Brně minimálně jednou měsíčně, ale samozřejmě ti z nás, kteří už mají vlastní rodinu nebo jsou více pracovně vytížení to mají složitější, ale i tak se většina z nás minimálně třikrát za sezonu v Rondu ukáže.

Taková otázka trochu do budoucna. Co byste chtěli zlepšit nebo čeho byste chtěli, co se fanouškovství týče, dosáhnout?

Kromě již zmíněného zvýšení počtu aktivních členů by nebylo špatné se někdy v budoucnu například pokusit o nějakou vlastní prezentaci. V úvahu připadá rovněž, se třeba jako divize zúčastnit nějakého zahraničního výjezdu podobného tomu, který se nedávno uskutečnil na Dolomiten Cup do Itálie. Co se týče nadcházející sezony, tak bychom rádi uskutečnili alespoň osm až deset výjezdů (mezi které nepočítám zápasy na Spartě).

Obecně doufáme, že se po několika trochu hubenějších letech opět zvedne účast všech fanoušků Komety na výjezdech, k čemuž samozřejmě chceme sami přispět. Například stěhovaní Sparty do O2 arény bychom měli pojmout jako výzvu a já věřím, že si tam v nadcházející sezoně vytvoříme pravou domácí atmosféru, tak jako tomu bývalo několik let zpátky při zápasech proti Slavii.

Je něco, co byste vzkázali ostatním fanouškům Komety nebo fanouškům, kteří nejsou přímo z Brna a přemýšlejí o založení vlastní divize?

V případě že určitá skupina fanoušků žije v oblasti, kde ještě žádná divize Modrobílých nepůsobí (doufejme že takových míst bude v průběhu času čím dál tím méně), založením své vlastní divize může jedině získat. Kromě toho, každá nová aktivní divize dodá větší váhu nejen sdružení Modrobílí, ale celé Kometě jako takové.

Děkujeme za rozhovor, za Modrobílé zpovídal Mitas.

Díky a smrt Spartě!